سایپا اطلس به عنوان نسخه جدید و فیس لیفت شده از خودروی کوییک توسط شرکت سایپا در اواخر سال 1402 به بازار عرضه شد. این محصول که از شاسی مشابه با کوییک بهره می برد، در نمای بیرونی و به خصوص در طراحی داخلی دچار تغییرات زیادی شده است. هر چند نمای جانبی خودرو، هیچ تغییری نسبت به کوییک رخ نداده است. در بخش موتوری همچنان با یک پیشرانه 4 سیلندر و 8 سوپاپ با کد جدید M15GSI سر و کار داریم که در ادامه به معرفی کامل آن می پردازیم.

موتور M15GSI در خودروی اطلس G

معرفی موتور M15GSI

موتور 1.5 لیتری 8 سوپاپ سایپا که اولین بار با کد M15 روی خودروی تیبا مورد استفاده قرار گرفته بود، در سال های اخیر روی سایر محصولات سایپا از جمله ساینا و کوییک هم نصب شده است. این موتور که نسخه ارتقا یافته یا در اصطلاح حجم خورده موتور 1.3 لیتری M13 به شمار می رود، توان و گشتاور بیشتری را ارائه می دهد. سایپا به خوبی می دانست که موتور 1300 سی سی پراید، توان راه اندازی محصولات جدید از جمله تیبا صندوق دار و تیبا هاچبک را ندارد و به فکر طراحی یک موتور جدید افتاد.

سرانجام پس از تغییرات گسترده ای که روی موتور 1.3 لیتری پراید صورت گرفت، موتور جدیدی به نام M15 و با حجم 1.5 لیتر معرفی شد. توان خروجی این موتور برابر با 87 اسب بخار و گشتاور 128نیوتن متر بود که پس از آن در سایر تولیدات سایپا از جمله ساینا و کوییک نیز مورد استفاده قرار گرفت. به دلیل ساختار 8 سوپاپ موتور، مشکلاتی از جمله سر و صدای بسیار زیاد موتور و دور کاتاف بسیار محدود به وجود آمد. خریداران محصولات مجهز به موتور M15 همواره سعی می کردند تا با دور موتور کمتر از 4000 دور در دقیقه رانندگی کنند تا صدای آزاردهنده موتور به میزان کمتری وارد اتاق شود.

مطالعه  مستندات فنی سایپا شاهین و شاهین پلاس
مستندات فنی سایپا اطلس G

سایپا اطلس G در دو نسخه دارای گیربکس 5 دنده دستی و گیربکس اتوماتیک CVT به بازار عرضه خواهد شد. به طور حتم نسخه دنده دستی می تواند شتاب بیشتر و مصرف  سوخت کمتری را ارائه دهد و در نسخه اتوماتیک، امکان رانندگی آسان تر به خصوص در ترافیک شهری وجود دارد. گیربکس CVT به دلیل ساختار خود، سر و صدای بسیار زیادی را به دلیل افزایش دور موتور برای دستیابی به سرعت های بالا ایجاد می کند که از نکات منفی آن به شمار می رود.

سایپا در نهایت تصمیم گرفت تا موتور M15 را مورد بازنگری قرار دهد و یک نسخه به نسبت جدید با کد GSI را روی خط تولید قرار دهد. این موتور دو تفاوت عمده با نسخه های پیشین دارد که شامل اضافه شدن فناوری VVT یا زمان بندی متغیر سوپاپ ها و اضافه شدن هدرز برای ارائه عملکرد بهتر در دورهای میانی و بالا می شود. در نهایت توان خروجی آن به 90 اسب بخار و گشتاور آن به 137 نیوتن متر افزایش یافته است. هر چند تغییرات خروجی موتور در سطح محدودی ارزیابی می شود، اما همین تغییرات جزئی به عملکرد بهتر موتور در دورهای میانی و بالا منجر می شود.

امکانات سایپا اطلس G

امکانات

همانطور که در ابتدای متن اشاره کرده بودیم، خودروی سایپا اطلس G از نظر امکانات و طراحی داخلی دچار تغییرات فراوانی شده است. تریم داخلی داشبورد به طور کامل تغییر کرده و دامنه تغییرات به رودری ها و ادوات سقف هم امتداد یافته است. از جمله امکانات قابل توجه این محصول می توان به سانروف، مالتی مدیا 7 اینچی لمسی، سیستم تهویه نیمه اتوماتیک، نشانگر تعویض دنده GSI، فرمان D-Cut، کلاستر کیلومتر جدید و استارت دکمه ای (Key Less) اشاره کرد.

مطالعه  مستندات فنی ساینا و ساینا اس
  • کیسه هوای راننده و سرنشین جلو
  • صفحه نمایش 7 اینچی
  • سیستم های ترمز و پایداری شامل ترمز جلو دیسکی و عقب کاسه ای، ABS، EBD، BAS، HSA، TCS، ESC
  • سیستم کنترل باد لاستیک ها TPMS
  • تهویه مطبوع اتوماتیک
  • روکش صندلی پارچه ای یا چرمی
  • تریم دو رنگ داخلی
  • سانروف
  • دوربین عقب
مستندات فنی سایپا اطلس G