کویل یا کوئل به عنوان یکی از مهم ترین قطعات برق رسانی خودرو به شمار می رود. هر چند وظیفه جرقه زنی و برق رسانی به موتور توسط شمع و وایر شناخته می شود، اما تولید برق مورد نیاز بر عهده کوئل قرار دارد. این قطعه برق 12 ولت را به صورت مستقیم دریافت کرده و پس از تقویت آن در اختیار وایر و شمع قرار می دهد. سپس شمع وظیفه جرقه زنی با ولتاژ بالا را انجام می دهد تا موتور در بهترین شرایط خود عمل کند.
به دلیل حساسیت بالای کوئل به نوسان ولتاژ و عملکرد در شرایط تولید برق متفاوت، امکان خرابی آن را افزایش می دهد. در نتیجه باید انتظار خرابی پیش از موعد استاندارد را از این این قطعه داشت و در برخی از خودروها می توان خرابی کوئل را به عنوان یک ایراد شایع اعلام کرد. به طور کلی خرابی کویل نیازمند تعویض آن بوده و راهکاری برای تعمیر آن وجود ندارد.
دلایل خرابی کویل
دلایل مهم خرابی کویل به طور کلی مشخص بوده و دلیلی خارج از این موارد وجود ندارد. به طور حتم دلایل زیاد و متنوعی برای خرابی سیستم برق رسانی وجود دارد و باید تمام دلایل را بررسی کرد. بیشترین دلایل خرابی قطعه برق رسان موتور شامل موارد زیر می شود:
- کیفیت پایین کوئل
- جرقه زنی ضعیف
- ضعف باتری خودرو
- سولفاته کردن سوکت
- خرابی ایسیو خودرو
- آب خوردن کوئل
همانطور که دلایل مختلف خرابی کویل را مشاهده کردید، این قطعه به جز در مواردی که کارکرد بسیار طولانی مدت و بیش از حد استاندارد دارد، بدون دلیل خارجی دچار خرابی نمی شود. در حقیقت خرابی یا ضعف در سایر اجزای خودرو، مهم ترین عامل برای از کار افتادن Coil به شمار می روند. به این ترتیب نظارت همیشگی بر عملکرد صحیح موتور و تجهیزات برقی می تواند به افزایش طول عمر و عملکرد صحیح کوئل منجر شود.
علائم خرابی کوئل ماشین
همانطور که پیش از این عنوان کردیم، کوئل خودرو نقش بسیار مهمی در سیستم جرقه زنی و فعالیت صحیح اتومبیل دارد. به دلیل فعالیت در ولتاژ بسیار بالا، این قطعه تاثیر بسیار زیادی از نوسانات و مشکلات برقی می پذیرد و این مشکلات تاثیر خود را در عملکرد ماشین نشان می دهند. در نتیجه هرگونه ایراد در سیستم جرقه زنی از جمله کویل در لحظه قابل درک بوده و تاثیر آن روی عملکرد اتومبیل مشاهده می شود. در مجموع سیستم جرقه زنی شامل سه قطعه اصلی کوئل، وایر و شمع می شود که Coil وظیفه اصلی در تامین شرایط بهینه جرقه زنی را بر عهده دارد.
- افت توان موتور
- افزایش مصرف سوخت
- دود سیاه اگزوز
- روشن نشدن خودرو
- لرزش شدید موتور
- استارت سخت موتور
بروز هرگونه اختلال در عملکرد Coil به بد کار کردن موتور و از دست رفتن قابل توجهی توان منجر می شود. هر سیلندر خودرو به صورت مجزا دارای یک انشعاب از کویل، یک عدد وایر و یک عدد شمع برای جرقه زنی است و در صورت به وجود آمدن مشکل، عملکرد آن سیلندر مختل می شود. در نتیجه اتومبیل شما به اصطلاح تک یا سه کار می کند که نشان دهنده عدم جرقه زنی و فعالیت یک یا چند سیلندر است.
در نتیجه توان خودرو به شکل محسوسی افت پیدا کرده و عملکرد کلی موتور دچار نوسان شدید می شود. از سوی دیگر، کوئل به دلیل تبدیل ولتاژ 12 ولت به اعدادی مابین 7000 تا 25000 ولت، به شدت مستعد جذب نویز بوده و این نویز به صورت مستقیم وارد سیستم جرقه زنی می شود. به این ترتیب بررسی کوئل و اجزای مجموعه جرقه زنی اهمیت فراوانی در ارائه عملکرد مطلوب خودرو دارد.
روشهای عیبیابی کوئل
عیب یابی کوئل ها روش های بسیار ساده ای دارد که در ادامه به تشریح این موارد می پردازیم:
- در خودروهایی که کوئل مجزا از وایر طراحی شده، وایر را از سر شمع جدا کرده و وجود جرقه یا کیفیت آن را بررسی کنید.
- وایر را از سر کوئل جدا کرده و وجود جرقه یا کیفیت آن را بررسی کنید. در صورت عدم وجود جرقه یا کیفیت پایین آن، کویل در آن قسمت دچار مشکل است.
- در خودروهای مجهز به موتور EF7 با جدا کردن سوکت هر کوئل می توانید سلامت آن را بررسی کنید. اگر با کشیدن سوکت، اتومبیل دچار لرزش و ضعف عملکرد شد، آن Coil مشکل دارد و باید تعویض شود.
- در خودرو های مجهز به موتور TU5 که کوئل یکپارچه یا مجتمع دارد، در صورت مشکوک بودن به خرابی کویل، باید یک نمونه تستی روی خودرو نصب کرده و عملکرد آن را بررسی کنید.
- تست سیم پیچ اولیه کویل با استفاده از مولتی متر هم یکی از روش های عیب یابی این قطعه است که باید مولتی متر را به پایه های 1 و 4 کانکتور کویل متصل کرده و مقدار 0.6 اهم را مشاهده کنید. برای تست کوئل دوم، کانکتورهای 2 و 3 را به مولتی متر متصل کنید.
- تست سیم پیچ ثانویه توسط مولتی متر و به روش بالا صورت می گیرد، با این تفاوت که مقاومت در این بخش باید مقدار 22 کیلو اهم را نشان دهد.